Les 1

Een commando in HTML wordt geplaatst tussen < en > . Een commando tussen < en > heet een tag. Je mag programmeren met hoofdletters en kleine letters. HTML ziet hier geen onderscheid in. Een website wordt opgesplitst in 2 lagen. Een head laag en een body laag.

De HEAD laag:

In de HEAD laag staan commando’s die je eigenlijk niet terugziet in de website. In de HEAD worden de berekeningen van de website gemaatk. In de HEAD kan de titel van de website staan, een verwijzing naar een css bestand en de metatags (hierin staat informatie voor zoekmachines, hier leer je later meer over.)

De BODY laag:

In de BODY laag staat de werkelijke inhoud van de site. Heel de site maak je tussen de body tags.

Beginnen:

Het programmeren doe je in een editor. Een editor is een programma zoals word. Maar dan anders. Een editor zorgt ervoor dat je overzichtelijk kan programmeren en het kan opslaan. Je kunt bijvoorbeeld ook met Kladblok programmeren. Deze raad ik echter niet aan. Omdat dit behoorlijk onoverzichtelijk werkt. In een echte editor worden de tags met kleuren aangegeven en je kunt je script er netjes mee ordenen. Goede editors zijn bijvoorbeeld: Editplus en Dreamweaver.
Maar om te beginnen kan je gewoon Kladblok gebruiken. Je vindt Kladblok bij Start>Alle Programma’s> Bureau-accessoires>Kladblok.

Start Kladblok op. Je krijgt nu een leeg scherm. Hierin wordt dus de website gebouwd. Je moet nu aangeven dat de website met html wordt gemaakt.
Typ het volgende:

<HTML>
</HTML>

Je heb met<HTML>geopend en met<HTML> weer afgesloten. Een opdracht sluit je weer af met een / voor het commando>

Nu gaan we de head openen. Dit doe je tussen <HTML> en </HTML>

<HTML>
<HEAD>
</HEAD>
</HTML>

We gaan nu eerst de website opslaan. Ga naar “bestand” en klik op “Opslaan als” . Nu moet je het bestand opslaan als index.html . Let erop dat je het niet als .txt opslaat maar als.html. (Het is handig als je voor deze cursus een map website aanmaakt en de website daarin in opslaat).

Ga naar de plek waar je index.html heb opgeslagen. Open het met je webbrowser. Een webbrowser is het programma waarmee je op het internet gaat. Dit kan Internet Explorer zijn, maar ook Opera, Firefox, Netscape, Safari of Google Chrome.

Als je index.html geopend heb met je webbrowser zie je niets anders dan een kale pagina. Als je bovenin de balk kijkt zie je dat de naam van de website index.html is. Dit gaan we nu veranderen.

We gaan nu in de head de tag <TITLE> plaatsen. Je zet de naam van de website tussen het openen en sluiten van de titel. Dus zo <TITLE>Mijn eerste html kennis</TITLE>>

<HTML>
<HEAD>
<TITLE>Mijn eerste html kennis</TITLE>
</HEAD>
</HTML>

Als je het bestand nu weer opslaat. En je opent het opnieuw. Dan zie je bovenin de balk Mijn eerste html kennis staan.

Met de HEAD gaan we nu niet meer verder. We gaan nu beginnen met de BODY. Je begint de BODY waar je de HEAD heb geëindigd. Dat ziet er dus zo uit.

<HTML>
<HEAD>
<TITLE>Mijn eerste html kennis</TITLE>
</HEAD>
<BODY>
</BODY>
</HTML>


Volgende les